Το δίκταμο (Origanum dictamnus) είναι ένα μικρό, αρωματικό, ποώδες φυτό, ενδημικό της Κρήτης, όπου ονομάζεται και έρωντας. Το επίσημο όνομα του είδους (dictamnus) το οφείλει στο όρος Δίκτη της Κρήτης, όπου παλαιότερα βρισκόταν σε αφθονία. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 40 εκατοστά. Σχηματίζει φύλλα μικρά, ωοειδή έως καρδιόσχημα, χνουδωτά, ασημιπράσινου χρώματος, που αναδύουν το χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει ρίγανη. Η ανθοφορία παρατηρείται από τα τέλη της άνοιξης έως τα μέσα φθινοπώρου, ανάλογα και με τις κλιματικές συνθήκες. Αρχικά, σχηματίζονται τα βράκτια φύλλα, με το ένα να αγκαλιάζει το άλλο, ανοιχτού πράσινου που αργότερα ροζ – μοβ χρώματος, που μοιάζουν με εκκρεμή. Επάκρια αυτών των ιδιαίτερων σχηματισμών, φύονται τα μικροσκοπικά, άνθη, λευκορόδινου χρώματος, με εμφανείς τους στήμονες που προεξέχουν.
Το δίκταμο είναι ένα φρύγανο που συναντάται αυτοφυές τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές, όσο και σε υψόμετρα έως 1600 μέτρων, πάντα όμως σε απόκρημνες τοποθεσίες, όπως γκρεμοί και φαράγγια. Μπορεί, ωστόσο, να καλλιεργηθεί. Αγαπά τις ηλιόλουστες έως ημισκιερές θέσεις και τα μέτρια και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στη ζέστη και την ξηρασία, αλλά όχι και στην υπέρμετρη εδαφική υγρασία. Συστήνεται η αφαίρεση των ανθοφόρων στελεχών νωρίς την άνοιξη, ώστε να ευνοείται η παραγωγή φυλλώματος. Γενικά δεν αντιμετωπίζει απειλές από έντομα και ασθένειες. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με διαίρεση, το φθινόπωρο ή την άνοιξη.
Το δίκταμο μπορεί να φυτευτεί σε όρια κήπων, χαμηλές μπορντούρες, μεσογειακούς κήπους, ακόμα και σε γλάστρες σε αυλές και μπαλκόνια. Καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα του, τα οποία έχουν μεγάλη ιστορία σε χρήσεις στη μαγειρική και σε θεραπευτικές μεθόδους. Αρωματίζει υπέροχα σούπες, λαχανικά και κρέατα. Επίσης, οι θεραπευτικές δράσεις που διαθέτουν τα συστατικά του αφθονούν. Το δίκταμο έχει ισχυρή αντιμικροβιακή, αντισηπτική και αντιοξειδωτική δράση, γι’ αυτό χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους (αφέψημα, αιθέριο έλαιο, κατάπλασμα κ.ά.) για την αντιμετώπιση ποικίλων διαταραχών της υγείας, όπως επούλωση τραυμάτων και αντιμετώπιση στομαχικών προβλημάτων.
Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.