Φιλυρέα
Φιλυρέα
Phillyrea angustifolia

Η φιλλυρέα (Phillyrea angustifolia) είναι αειθαλής θάμνος ή δέντρο ύψους έως και 4 μέτρων. Έχει φύλλα μικρά, αντίθετα, δερματώδη, σκούρου πράσινου χρώματος. Την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι γεμίζει μικρά κιτρινόασπρα αρωματικά λουλουδάκια, από τα οποία προκύπτουν μικροί, σκούροι μοβ έως μαύροι καρποί.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Φιλύρα ήταν νύμφη, μία από τις Ωκεανίδες, την οποία ερωτεύτηκε ο Κρόνος και μεταμόρφωσε τον εαυτό του και εκείνη σε άλογα, ώστε να κρυφτούν από τη Ρέα. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο κένταυρος Χείρωνας. Η νύμφη, θεότητα της ανάρρωσης, της ευωδίας, των αρωμάτων, της γραφής και της ομορφιάς, για να απαλύνει τη ντροπή της μεταμορφώθηκε στο φυτό Φιλλυρέα, προσδίδοντάς του τους αντίστοιχους συμβολισμούς.

Το φυτό αυτό αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και τα γόνιμα, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Μπορεί να ανεχτεί τη μερική ηλιοφάνεια, αλλά χρειάζεται προστασία από το κρύο και τους ξηρούς ανέμους. Είναι ανθεκτική στην αλατότητα. Προσβάλλεται συχνά από τη λευκή μύγα του θερμοκηπίου, αλλά δεν απειλείται, γενικά, από άλλες ασθένειες. Πολλαπλασιάζεται με ημιώριμα μοσχεύματα θερμαινόμενης βάσης το καλοκαίρι.

Η φιλλυρέα φυτεύεται συχνά περιφερειακά κήπων ή εκτάσεων, ως φράχτης, σε αστικές, αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς διατηρεί το πλούσιο φύλλωμά της όλη το χρόνο. Σύγχρονες έρευνες στοχεύουν σε παραδοσιακές κοινότητες για να ανασύρουν εμπειρικές θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, όπως την αντιπυρετική δράση που πιστεύεται πως έχει στη δυτική Αλγερία. Περισσότερες μελέτες απαιτούνται, ωστόσο, για να ταυτοποιηθούν περισσότερες δράσεις των συστατικών της Φιλλυρέας και να επιβεβαιώσουν, ενδεχομένως, τους συμβολισμούς που εκείνη φέρει.