Ο δίανθος (Dianthus sp.), κοινώς γαρυφαλλιά, είναι ένα γένος φυτών που περιλαμβάνει γύρω στα 300 είδη. Πρόκειται για ένα πολυετές, αγγειόσπερμο, ποώδες, καλλωπιστικό φυτό και φαίνεται να κατάγεται κυρίως από την Ευρώπη και την Ασία. Η ονομασία Δίανθος προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, καθώς το γαρύφαλλο θεωρείτο λουλούδι (άνθος) του θεού Δία. Το ύψος του φυτού δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά, αλλά δημιουργεί πολύ ισχυρό και βαθύ ριζικό σύστημα. Σχηματίζει φύλλα μακρόστενα, λογχοειδή, χαμηλά στο βλαστό πιο πυκνά και ψηλότερα πιο αραιά, έντονου πράσινου έως ασημοπράσινου χρώματος. Τα άνθη είναι τα γνωστά γαρύφαλλα που διαφέρουν, ανάλογα με το είδος και την ποικιλία. Οι διαφορές των ανθέων αναφέρονται στο χρώμα, το μέγεθος, αν είναι απλά ή σύνθετα και αν είναι ή όχι αρωματικά. Γενικά, όμως, φέρονται επάκρια στο βλαστό και εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης, έως το Δεκέμβριο. Το καρύκευμα γαρύφαλλο ή μοσχοκάρφι που χρησιμοποιείται στη μαγειρική δεν έχει καμία σχέση με το εν λόγω φυτό.
Η γαρυφαλλιά είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό, που αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και τα σχετικά υγρά εδάφη με πολύ καλή αποστράγγιση, καθώς συσσωρευμένη εδαφική υγρασία οδηγεί σε σάπισμα των ριζών. Ανέχεται θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, αλλά όχι μεγαλύτερες από 35οC. Ανάλογα και με την κάθε ποικιλία οι ανάγκες προσαρμόζονται. Είναι γενικά επιρρεπής στη μυκητολογική ασθένεια σκωρίαση. Συνίσταται το κορυφολόγημα, δηλαδή η αφαίρεση των ξεραμένων ανθέων, ώστε να ενισχύεται η υγιής βλάστηση και ανθοφορία. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, αλλά και με σπόρο.
Διάφορα είδη γαρυφαλλιάς φυτεύονται σε κήπους ή γλάστρες, τόσο για την όμορφη εικόνα που προσδίδουν, όσο και για το απολαυστικό άρωμα που αναδύουν. Μπορεί να φυτευτούν μεμονωμένα, αλλά και σε ομάδες, χαρίζοντας εντυπωσιακό θέαμα. Οι γαρυφαλλιές καλλιεργούνται κυρίως για τα άνθη τους, τα οποία, αφού κοπούν, στολίζουν εσωτερικούς χώρους, καθώς διατηρούνται για αρκετό καιρό μέσα σε ανθοδοχεία.
Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.