Η καλέντουλα η άγρια (Calendula arvensis) είναι ποώδες, μονοετές ή διετές φυτό, με καταγωγή την κεντρική και νότια Ευρώπη και δεν ξεπερνά τα 50 εκατοστά σε ύψος. Σχηματίζει φύλλα λογχοειδή, χνουδωτά, σε αραιή διάταξη στο βλαστό. Η ανθοφορία διαρκεί όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Επάκρια των στελεχών φύονται, μονήρη, τα κίτρινου έως πορτοκαλί χρώματος και ελαφρώς αρωματικά άνθη που μοιάζουν πολύ με τη γνωστή μαργαρίτα. Το κάθε άνθος φέρει είτε αρσενικά είτε θηλυκά όργανα, ωστόσο και τα δύο μπορούν να βρίσκονται στο ίδιο φυτό. Τη θέση του λουλουδιού παίρνει ο καρπός, που είναι λείο αχαίνιο. Σε αυτό περιέχονται και τα πολυάριθμα σπέρματα που θα δώσουν τα νέα φυτά την επόμενη άνοιξη.
Η άγρια καλέντουλα είναι αυτοφυής σε ορεινές, αλλά και παραθαλάσσιες τοποθεσίες, σε αγρούς, βοσκοτόπια και λιβάδια. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και τα μέτρια, υγρά και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Ευδοκιμεί σε φτωχά εδάφη, όπου εμφανίζει καλύτερη ανθοφορία. Δεν ανέχεται τις σκιερές θέσεις. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρο.
Η καλέντουλα η άγρια δεν καλλιεργείται, αλλά συναντάται σε διάφορες περιοχές ως αυτοφυής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο με ποικίλους τρόπους. Εκτός από την όμορφη εικόνα που προσφέρουν τα άνθη της, τόσο αυτά, όσο και ο βλαστός και τα φύλλα της είναι βρώσιμα. Πιο συγκεκριμένα, τα πέταλα των λουλουδιών χρησιμοποιούνται σε σούπες και άλλα φαγητά, προσδίδοντας το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, αλλά και το ιδιαίτερο άρωμα. Οι νεαροί βλαστοί, αλλά και τα φύλλα μπορούν επίσης να καταναλωθούν, ωμά ή μαγειρεμένα, χαρίζοντας, εκτός από γλυκιά γεύση, και πληθώρα βιταμινών και μετάλλων. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των διαφόρων τμημάτων του φυτού αφθονούν και είναι παρόμοιες και με αυτές της ήμερης καλέντουλας. Καταναλώνεται τόσο ως αφέψημα με σημαντικές θετικές επιδράσεις στη ρύθμιση της λειτουργίας του εμμηνορρυσιακού κύκλου, αλλά και στην αντιμετώπιση του έλκους και της γαστρίτιδας. Εξωτερική χρήση οδηγεί σε θεαματικά αποτελέσματα, σε δερματικές διαταραχές, αφού διαθέτει ισχυρή επουλωτική, αλλά και αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση.
Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.