Η αλόη η γνήσια (Aloe vera) είναι ένα από τα 500 περίπου είδη του γένους Aloe. Πρόκειται για ένα πολυετές, αειθαλές παχύφυτο, με καταγωγή από την νοτιοδυτική Αραβική Χερσόνησο, με ύψος που φτάνει και τα 100 εκατοστά. Τα φύλλα της είναι μακρόστενα, παχιά, σαρκώδη, ανοιχτού πράσινου χρώματος, με λευκά έως κοκκινωπά οδοντωτά άκρα στην περιφέρεια, που μοιάζουν με αγκάθια. Σε περιόδους έντονου στρες λόγω ξηρασίας, τα φύλλα αποκτούν κόκκινες έως μοβ αποχρώσεις. Σχηματίζει άνθη σωληνοειδή, πρασινοκίτρινα που φέρονται σε μία για το κάθε φυτό εντυπωσιακή βοτρυώδη ταξιανθία, ψηλότερα του φυλλώματος και προσελκύουν πληθώρα επικονιαστών.
Η αλόη είναι γενικά εύκολο φυτό, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αγαπά τις ηλιόλουστες, αλλά και φωτεινές σκιερές θέσεις. Ευδοκιμεί σε αμμώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση. Είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία, αλλά και σε συνθήκες μεγάλης αλατότητας. Έχει μικρές απαιτήσεις σε άρδευση, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Συστήνεται ο εμπλουτισμός του υποστρώματος με λίπασμα 2 έως 3 φορές το έτος. Γενικά δεν απειλείται από ασθένειες ή έντομα. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, με σπόρο ή με διαίρεση. Μάλιστα, από μόνη της δημιουργεί θυγατρικά φυτά στη βάση, τα οποία συστήνεται να διαιρούνται, ώστε να έχουν όλα πρόσβαση σε χώρο, θρεπτικά συστατικά και νερό.
Η αλόη η γνήσια φυτεύεται για αισθητικούς σκοπούς σε κήπους, παρτέρια και χαμηλές μπορντούρες, αλλά και σε γλάστρες σε αυλές και μπαλκόνια, καθώς το εντυπωσιακό της φύλλωμα είναι σχετικά ασυνήθιστο και προσελκύει το ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, όμως, καλλιεργείται και για την αξιοποίηση του παχύρευστου, κολλώδους υγρού που περιέχεται στα φύλλα της. Εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται για ποικίλους θεραπευτικούς σκοπούς, με ευρύτερα γνωστό την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκαυμάτων. Πολλές είναι οι ερευνητικές μελέτες που τελούνται μέχρι και σήμερα για την ανάδειξη και επιβεβαίωση βιολειτουργικών δράσεων των συστατικών της αλόης, δίνοντας πολλές δυνατότητες για εφαρμογές του φυτού στην κοσμετολογία, την παραγωγή φαρμάκων, αλλά και λειτουργικών τροφίμων.
Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.