Το ελίχρυσο το έρπον (Helichrysum petiolare) είναι ένα πολυετές, αειθαλές, ποώδες φυτό, που το ύψος του δεν ξεπερνά τα 50 εκατοστά. Σχηματίζει φύλλα μικρά, ωοειδή, χνουδωτά, γκριζοπράσινου χρώματος, που τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ενδέχεται να αναδύουν ένα χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει γλυκόριζα. Τα άνθη εμφανίζονται προς το τέλος καλοκαιριού και το φθινόπωρο, είναι μικροσκοπικά, κιτρινόλευκου έως σκούρου κίτρινου χρώματος, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον. Πολλές φορές, μάλιστα, αφαιρούνται από τους κηπουρούς.
Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και τα μέτρια εδάφη, με καλή αποστράγγιση, η εξασφάλιση της οποίας αποτελεί το κλειδί για την καλή ανάπτυξη του φυτού. Είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ ευδοκιμεί και σε φτωχά εδάφη. Δεν ανέχεται τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό συστήνεται η μεταφορά του σε προστατευμένο χώρο, όπου επικρατεί βαρύς χειμώνας. Είναι επιρρεπές στη σήψη ριζών, οπότε χρειάζεται προσοχή, ώστε το έδαφος να στραγγίζει πολύ καλά. Ο πολλαπλασιασμός του δύναται να γίνει με σπόρους, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν και με τον άνεμο. Μπορεί, όμως να πολλαπλασιαστεί και με μοσχεύματα ημίσκληρου ξύλου.
Το ελίχρυσο έρπον προτιμάται να φυτεύεται για το χαρακτηριστικό του φύλλωμα. Συναντάται σε κρεμαστά καλάθια, σε γλάστρες, αλλά και σε κήπους, χαμηλές μπορντούρες, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με ανθοφόρα φυτά, αφού τα φύλλα του προσφέρουν το ιδανικό χρωματικό υπόβαθρο. Ταυτόχρονα, το φυτό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους Το αφέψημα από τα φύλλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του βήχα και του πυρετού, ενώ η κάλυψη πληγών με τα φύλλα του βοηθάει στην αποφυγή μολύνσεων. Πολλές είναι και οι συμβολικές χρήσεις του φυτού αυτού σε θρησκευτικές τελετές. Σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν πολλές από τις παραδοσιακές χρήσεις. Έχει διαπιστωθεί, λοιπόν, πως τα συστατικά του εν λόγω φυτού έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του πόνου που προέρχεται από ποικίλες παθήσεις.
Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.